Četvorobojna Panakota

Četvorobojna Panakota (bez veštačkih boja)


Μogla bih reči da je to ''Panakota-Duga'', ali duga nema čokolade...
Još jedan recept što sam ismislila malo pre spavanja...
Procedura traje više nego kad pravimo obične panakote ali meni se sviđa rezultat. Za svaki sloj koristim 100ml mleka, kašičicu šećera... Ne koristim veštačke boje, koristim voće.

Panakote za 2 osoba!

Za ljubičasti sloj trebaće vam
100ml mleka
3 kupina
kašičica šećera
1 listić želatina

Omekšajte želatin u malo hladne vode. Znači u maloj posudi sipati mal ohladne vode i tamo ostaviti listić želatina da se omakša za 5 minutica. Dok se želatin omekša spremiti prvu smesi panakote...
U multi sipati mleko i dodati kupine. Mleveti pa ocediti koristeći sito/mrežu jer ne želimo da budu nimalo semenki u smesu panakote. U džezvi sipati ljubačastu smesu mleka/kupina, dodati šećer pa ostaviti da se zagreje, malo pre nego što da vri a tad odmah skinuti sa vatre pa dodati želatin i mešati dobro kašikom. 
Ocediti pa sipati u posudice. Ostaviti ih u frižideru dok se ne zgusne panakota.

nakon sat vremena...
Videla sam da je panakota gusta, napravila sam ovaj test... Mleko može da stoji na površini ljubičastog sloja! Mislim da možemo bezbedno nastaviti! 
Dakle...

Za sloj bele boje trebaće vam
100ml mleka
kašičica šećera
vanilin šećer
1 listić želatina

Omekšajte želatin u malo hladne vode. Znači u maloj posudi sipati mal ohladne vode i tamo ostaviti listić želatina da se omakša za 5 minutica. Dok se želatin omekša spremiti drugi sloj panakote...
U džezvu sipati mleko, dodati šećer i vanilin šećer pa ostaviti da se zagreje, a malo pre nego što da vri odmah skinuti sa vatre, dodati želatin pa mešati dobro kašikom. 
Ocediti pa sipati pažljivo kašikom ili polako odmah iz posude gde se već nalazi... iznad ljubičastog sloja panakote. Ponovo staviti u frižideru dok se ne zgusne i drugi sloj panakote.
Kako lepo izgleda, a nije još gotovo! Moji ljubičasti sloj ima malo pene zato se vidi na slici ovako između dva boja.

nakon sat vremena...

Za ružičasti sloj trebaće vam
100ml mleka
kašičica šećera
nekoliko malina*
1 listić želatina

procedura je ista kao za ljubičasti sloj, evo ponovim...
Omekšajte želatin u malo hladne vode. Znači u maloj posudi sipati mal ohladne vode i tamo ostaviti listić želatina da se omakša za 5 minutica. Dok se želatin omekša spremiti ružičasti sloj panakote...
U multi sipati mleko i dodati maline. Mleveti pa ocediti koristeći sito/mrežu jer , ne želimo da budu nimalo semenki u smesi panakote. U džezvi sipati ljubačastu smesu mleka/malina, dodati šećer pa ostaviti da se zagreje, a malo pre nego što da vri skinuti sa vatre, dodati želatin pa mešati dobro kašikom. 
Ocediti pa sipati u posudice. Ostaviti ih u frižideru dok se ne zgusne i ovaj deo panakote.
*Nema veze koliko ćemo malina koristiti samo ne smemo puno dodati jer što više dodamo smesa bude gušća, čak i 2 maline su dovoljne da daju panakoti poželjnu boju! 
njam izgleda! Srećna sam što je ovaj sloj ovako ružičasto jer mislila sam da bi prva bla tamnija!

nakon sat vremena...

Za čokoladni sloj trebaće vam
100ml mleka
75gr crne čokolade za kuvanje 53% kakao-a
1 listić želatina

Omekšajte želatin u malo hladne vode. Znači u maloj posudi sipati mal ohladne vode i tamo ostaviti listić želatina da se omakša za 5 minutica. Dok se želatin omekša spremiti čokoladni sloj panakote...
U džezvi istopiti čokoladu iznad vode koja vri. U drugoj džezvi sipati mleko pa ostaviti da se zagreje, a malo pre nego što da vri dodati čokoladu istopljenu. Mešati dobro kašikom sve dok čokolada se ne vidi u mleko, mislim da bude kao čokoladnu mleko a da nema komadice. Skinuti sa vatre pre nego što ta smesa da vri i dodati želatin pa mešati dobro kašikom. 
Ocediti pa sipati u posudice. Ostaviti ih u frižideru dok se ne zgusne i ovaj deo panakote...


Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?