Sarmice od pontskih listova

Sarmice od pontskih listova

To su sarmice koje se prave koristeći listove kupusa što gaju Pontijaci.
Pontski Grci ili Pontijaci, to su ljudi grčkog porekla koji su rođeni ili su živeli u teritorijama SSSR, na obalama Crnog mora i Ponta. Oni pričaju grčki i ruski i imaju i svoj dijalekt, pontiaka. Osim svog dijalekta imaj ui svoje običaje i kulinarstvo, njihova kuhinja je tako ukusna! Na žalost ne možemo naći njihove specijaitete u grčkim tradicionalnim restoranima, bar u Atini. Možemo naći piroški i slične ukusne zalogaje u nekim restoranima brze hrane gde se prodaju pite za doručak, ali nisu kao originalne! Osim ako prodavnica/restoran pripada njima, mislim ako je vlasnik Pontijac. Većina njih živi u Severnoj Grčkoj ali i u mom gradu, zato sam srećna što sam imala prijateljice iz Pontosa kad sam bila u školi ali i saradnike/kolege/koleginice na posao koji su nam doneli i pružili njihove specijalitete da nas časte ili da probamo.
Takođe imam komsije i komsinice Pontijace. Postoje takođe prodavnice koje prodaju njihove i ruske proizvode/namirnice.


Ovaj recept se pravi od listova specijalnog neobičnog kupusa (nisam sigurna ako se zove crni kupus, mi ih zovemo pontiaka fila, znači listove pontske) što oni u baštama gaju a nema ih na samoposluzima. Takve možemo naći na pijaci, i to u pontskoj pijaci, Pontijaci održavaju svoje pijace, tamo se okupljaju i pordaju domaće stvari, biljke i kreacije, ručni rad. Večina Grka ne zna o ovom kupusu i nikad nisu probali. To je prednost onih koji posete pijace Pontijaca ili imaju Pontijace kao komsije! :)
Iskreno nemam pravog pontskog recepta za sarmimce ali na pijaci oni nam kažu da njima pravimo sarmice ili ih mešaju sa pasuljem u šerpi.
U mojoj kući mi ih pravimo po receptu običnih sarmica, evo par linkova da pogledajte recepte... 

Ipak, procedura/naćin kako koristimo te listove je drugačija...
A te sarmice ispadnu kao trouglići.

 
Vidi se na slikama levo kako ih očistimo i spremimo. Prvo treba seči ovaj čvrst deo sa druge strane pa da ih stavimo za par minuta u vruću vodu. Zavisi od veličine listova, kad su velike onda možda ćemo trebati da sečemo ovaj cvrst deo u centru i da koristimo dva dela da pravimo 2 sarmice. Tako mi obično pravimo ili ako želite da koristiti čitav veliki list za samo jednu sarmicu onda više kuvati u vodi tako da se više omekša. Spremiti nadev, dodati na jednu stranu kašičice tog nadeva i nastaviti ''urolati'' kao da imate duguljastu prugu testa i da pravite trougliće. 
Pre kuvanja
Lepo rasporediti na dnu šerpe, poklopiti tanjirom na vrhu samica i dodati vode, isto i kod drugih recepata sarmica na linkove...

Posle kuvanja

Ukus je sličan kao blitva ali listovi su debliji.Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?