Inćun (Brfun ili brgljun) sa amarantom (šćir)

ΓΑΥΡΟΣ ΜΕ ΒΛΗΤΑ

 Šta turisti najviše vole?
Grčka. More... Sunce... Leto...
Turisti iz raznih zemalja oko sveta leti se nalaze svuda u Grčkoj...
Neki provode deo letovanja u glavnom gradu, tj, u Atini a većina provodi najduže vreme blizu mora, u ostrvima ili bar kod neke dobre plaže blizu Atine. Svi probaju musakas u raznim restoranima, bez obzira na to da li ga nađu u restoranima i tavernama (taverna je restoran naše tradicionalne kuhinje) na planini ili u centru Atine ili drugog grada moje zemlje... ili u selo. I svi vole da posete psarotaverne (male taverne koje se nalaze kraj mora i gde se servira ribe, morski plodovi, uzo, ukusna predjela i sl.). 

Luca
Posetioci psarotaverna, bez obzira na to da li su Grci ili drugog porekla uglavno naručne ribe, salate, i predjela. Najčešće umesto salate imaju horta, to su kuvano povrće što ubramo sa polja (divlje biljke ali bezbedne, već godinama znamo koje i jedemo ih) sa limunom i maslinovom uljem, nama glavno jelo u svakodnevnoj ishrani a njima nešto novo ali najukusnoije zbog čega hoće da se vrate svaki put ako ne svaki noć u psarotaverni da ga ponovo jedu. Ipak, niko ne može da se odoli našoj najčuvenijoj salati, Horjatiki.
U psarotaverni, u Pahi.
Amarant, samo jedna vrsta od tih biljaka što serviramo u restoranima naše kuhinje, i najpopularnije...
na gčkom zove se Vlito (množina Vlita i tako ćete da ga nađete u Meniju/jelovnik) a mada taj recept ne sadži puno sastojaka, tako je ukusan da je sam dovoljan da ubedi svakoga da se vrati nazad i da uživa jednu porciju kraj more naravno uz hobotnicu, lignje ili ribe.

Očistiti i oprati amarant pa kuvati u vrućoj vodi sve dok ne dosta omekša.
Ocediti. 
Najbolje servirati hladno.

Očistiti i oprati Inćun. Staviti u pleh na papir a kuvanje. Posoliti, dodati majčinu dušicu i maslinovo ulje. Peći na 180 stepeni za desetak minuta.
Servirati uz limun.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?