Karidopita (Kolač sa orasima)

Karidopita 



Tradicionalni mirišljavi kolač grčke kuhinje koji se pruži gostima već odavno!







10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika  stinog griza
1/4 kašičice klinčića rendanog
1/4 kašičice cimeta
2 kašike konjaka
10 kašika sitno iseckanih oraha
kašičica praška za pecivo


 Za sirup će vam trebati

500 gr šećera
3 čaše vode
korica limuna

U posudu mešajte griz sa cimetom, klinčićem i praškom za pecivo.
Umutite zumance sa šećerom. Belance umutite dugo u čvrstu masu (sve dok ne dobijete belu penastu masu) a to dodajte u smesu od zumanceta. Mešajte dobro.Dodajte griz polako, orahe i na kraju konjak. Smesu staviti u podmazan i grizom posut pleh srednje veličine i pecite u 200 stepeni za 40 minuta.
Sastojke za sirup kuvajte u šerpi za 5 minuta.

Ostavite da se ohladi pa prelijte vrućim sirupom kao na slici

Sluzite uz sladoled sa ukusom vanilje


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?